Ősztől drágulhat a kenyér és a disznóhús

Kevesebb gabona termett az idén egész Európában, megnőtt a búza ára, ami a sütőipari termékeknél árnövekedést idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra – írta a Népszava hétfőn.
A CIKK SZERINT A KENYÉRÉRT KILOGRAMMONKÉNT 25-80 FORINTTAL IS TÖBBET KELL MAJD FIZETNI, HA ŐSSZEL SIKERÜL MEGÁLLAPODNIA A MAGASABB LISZTÁRRÓL A SÜTŐIPARNAK ÉS A MALMOKNAK.
A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják “lenyelni”, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a termékeiket.
Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet – írta a lap.
Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak,mert óriási a verseny az üzletláncok között.
Forrás: index.hu